
„Cała prawda o cukrze” to artykuł, którego celem jest zwrócenie Twojej uwagi na problem jaki niesie ze sobą spożywanie cukru. Dowiesz się czy wszystkie postacie cukru szkodzą, i jak sobie poradzić z nadmiernym spożywaniem cukru.
Proponuję, abyś zaczęła/ą od zrobienia sobie testu: „Czy jesteś uzależniona od cukru?” autorstwa Brooke Alpert znaną i cenioną dietetyczką. Test jest prosty zawiera tylko 10 pytań jednorazowego wyboru. Dzięki temu szybko przekonasz się czy masz problem z cukrem czy wręcz przeciwnie. Jeśli jednak masz problem z cukrem lub wręcz jesteś uzależniona/y to mam nadzieję, że przeczytasz ten artykuł do końca. 😛
Test zrobisz <<tutaj>>

Czy myślisz, że ten temat Cię nie dotyczy, bo nie używasz cukru białego ani trzcinowego?
Na temat cukru i uzależnienia od niego można pisać długie elaboraty jednak tym artykułem chciałabym uświadomić lub przypomnieć Tobie drogi Czytelniku w jakich produktach spożywamy ten nieszczęsny cukier się znajduje i jak się pozbyć ochoty na „coś słodkiego”!
W dzisiejszych czasach nie trudno być „świadomym” konsumentem, wielu z nas czyta składy na opakowaniach. Jednak ku mojemu zaskoczeniu niewiele osób wie, że koncerny spożywcze cukier rafinowany dodają do jogurtów „0% tłuszczu” i owocowych, chyba każdej wody smakowej (która może być słodzona jeszcze gorszym chemicznym słodzikiem), innych napojów słodzonych, Kubusie i inne tego typu napoje dla dzieci, płatków śniadaniowych, dżemów, wędlin, mleko w proszku, różne „śmietanki” do kawy, zup w torebkach, dania typu fast food itp.
Gdzie mamy jeszcze cukier?
Oczywiście w czekoladach i innych wyrobach cukierniczych, ale czy na tym koniec? Oczywiście, że nie. Wyobraź sobie, że wg danych GUS statystyczny Polak spożywa czystego cukru rafinowanego
ok. 14 kg rocznie, a w tych wszystkich często teoretycznie „zdrowych” produktach ponad 25kg więcej! Czyli ponad 39 kg cukru rocznie na osobę! To naprawdę szokująca informacja, zatem nie dziwi też wynik raportu WHO z badań Health Behaviour School-aged Children), z którego wynika, że polskie 11-latki są w czołówce najbardziej otyłych nastolatków na świecie, a prym wiedzie Warszawa. A aż 80% dzieci z otyłością pozostaje otyłymi w życiu dorosłym.
Dlaczego tak groźny jest cukier?
Już w 1972r. brytyjski biolog i żywieniowiec przeprowadził serie eksperymentów i zauważył, że cukier trafia do wątroby, gdzie jest przerabiany na tłuszcz, który później trafia do krwiobiegu. Przez ten mechanizm wątroba jest nadmiernie obciążona i może dojść do jej otłuszczenia. Organizm nie dostaje też odpowiedniej informacji –sygnału i nie zauważa, że został nakarmiony i mózg domaga się kolejnej porcji pożywienia, czyli jemy coraz więcej.
Aby się dowiedzieć co dzieje się w naszym organizmie po wypiciu puszki Coca Coli zrobiłam dla Was infografikę:
(kliknij na zdjęcie, aby zobaczyć całą grafikę)
Właśnie dzięki temu mechanizmowi okrzyknięto cukier trucizną i narkotykiem, który działa na mózg podobnie jak najbardziej uzależniające narkotyki (kokaina, heroina).
Czy wiesz, że wg wszelkich doniesień naukowych ludzie od zawsze byli mięsożercami? Węglowodany trafiły do naszej diety dopiero 10 tysięcy lat temu (wraz z pojawieniem się rolnictwa), a cukier jako czysty węglowodan pozbawiony błonnika i innych wartości odżywczych zaledwie 300 lat temu? Wraz z rozwojem technologicznym tego cukru jest coraz więcej, dlatego nie dziwią przerażające wyniki badań WHO.
Ale dziś nie o tym, nie zamierzam nikogo straszyć tylko zaproponować rozwiązanie co z tym fantem zrobić!
Załamują mnie zakończenia różnych felietonów czy artykułów, straszących nas różnymi konsekwencjami i na koniec dobra rada typu „powalczmy zatem o ograniczenie cukru w diecie, na tyle na ile się da…” hę …? No i jak to zrobić? Praktycznie każdy autor, dietetyk wspomina o tym, ze cukier to narkotyk, a potem mówi że mam go ograniczyć na tyle ile się da? Powiedz narkomanowi, aby ograniczył heroinę .., no na pewno mu się uda!
Jak ograniczyć cukier w diecie?
Sama męcząc się z różnymi dietami i ochotą na słodycze (och ile radości sprawia mi dobra czekolada, beza lub lody :- ) i znalazłam pewne rozwiązania, które będę Państwu prezentować w kolejnych artykułach. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb.
Pierwszy artykuł z tej serii zaprezentowałam już w maju – jak dzięki zapanowaniu nad emocjami możemy ograniczyć spożywanie cukru oraz zadbać o wagę.
Zobacz: „Czy zastanawiałaś/eś się dlaczego tak trudno zgubić zbędne kilogramy?
W kolejnym artykule przedstawię wypróbowaną i skuteczną – 2 lata temu – metodę detoksu cukrowego. Dzięki tej metodzie nie słodzę już herbaty, ani nie używam mleka, śmietanek itp. oczywiście nie używam też słodzików 😉
Przejście przez tę dietę „Detoksu cukrowego” jest ciekawym doświadczeniem zwłaszcza teraz kiedy mamy dużo świeżych warzyw i owoców. Jednak jest to 3 dniowy detoks i 4 tygodniowa dieta – program, zmusza nas do wielu wyrzeczeń. Te 4 tygodnie dasz radę, program jest nawet całkiem przyjemny, ale co dalej ? Oczywiście autorki uczą co można jeść, a co nie i jak powinniśmy zmienić nasze żywienie. Więcej informacji już wkrótce.

Książkę można kupić u naszego partnera Skorzystaj z rabatu już dziś!
(kliknij w zdjęcie poniżej)