
Ciemna czekolada jest pełna antyoksydantów, które pomagają zapobiegać chorobom. Jednak czy wiecie, że kakao występujące w ciemnej czekoladzie wspomaga rozwój kognitywny?
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Loma Linda (Kalifornia) pokazały, że skoncentrowane kakao znakomicie wpływa na nasze zdrowie. Im wyższa jego zawartość w czekoladzie, tym bardziej zbawienny jest jej wpływ na nasze ciało.
Pierwsze badanie przeprowadzono na pięciu osobach, które unikały produktów o wysokiej zawartości antyoksydantów na dwa dni przed badaniem.
Osoby te spożywały następnie 48g ciemnej czekolady o wysokiej zawartości kakao (ponad 70-procentowej) codziennie przez ponad tydzień. Po jej spożyciu przeprowadzono analizę próbki krwi i oraz RNA. Naukowcy zaobserwowali zwiększoną aktywność limfocytów T, reakcji odpornościowych oraz aktywację genów kojarzonych z sygnałem neuronowym i percepcją sensoryczną, dzięki którym mózg szybciej uczy się nowych umiejętności i szybciej zapamiętuje nowe rzeczy. To zjawisko nazywane jest hiper elastycznością.
Drugie badanie zostało przeprowadzone z innymi pięcioma osobami, które spożyły 48g ciemnej czekolady (ponad 70% zawartości kakao). Elektrody podłączono do dziewięciu różnych regionów mózgu, a następnie przeprowadzono badanie EEG na pół i dwie godziny po spożyciu czekolady.

Zaobserwowano zwiększoną neuroplastyczność w obszarach mózgu powiązanych ze zdrowiem behawioralnym i zdrowiem mózgu.
Podsumowując, badacze odkryli, że im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym większy jest jego wpływ na pamięć poznawczą, nastrój i odporność.
To wspaniałe odkrycie! Czekolada nie tylko zmniejsza stres, ale i dbając o naszą odporność zmniejsza stany zapalne 🙂
Idealna dla naszych klientów dbających o zdrowie i ciało.
SMACZNEGO!!! 😀Źródło artykułu: „Research Finds Dark Chocolate Reduces Stress and Inflammation” firmy Lifewave